Postikortti

Kuvapostikortit ilmestyivät postilaitosten edelleen kuljetettaviksi n. 1880-1890 luvun taitteessa, josta lähtien ne suorastaan tulvivat markkinoille lyhyiden tervehdysten välittäjinä.

Historian peilaajana kortit ovat myös aina olleet oivia aikansa tapahtumien tulkkeja, josta voidaan poimia esim. Suomen ns. sortokaudet, jolloin väliin täysin avoimesti, ja toisinaan hienosti peitellen julkituotiin mielipiteitä esivallasta.

Postikortit tarjosivat myös hyvän pohjan erilaisille yrityksille mainostaa ja markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan. Varsinkin laivayhtiöt julkaisivat aikanaan paljon kortteja, käyttäen niiden suunnittelussa ja toteutuksessa aikansa merkittäviä taiteilijoita.

Parhaimmillaan kortti voi olla hieno taideteos. Kirjapainoalan taidonnäyte, jonka ehkä korkein osaaminen tuli Saksasta. Valitettavasti I:n maailmansota hyvin pitkälti päätti korttien ”kulta-ajan”.

Korttien keräily

Postikortteja on varmaan kerätty siitä asti, kun niitä on alettu julkaista, mutta nykymuotoinen keräily alkoi yleistyä 1970-luvulla.

Kesti kuitenkin aina vuoteen 2007, ennen kuin postikorttikokoelmat hyväksyttiin kansalliseen, ja vuoteen 2011 Pohjoismaisiin Nordia postimerkkinäyttelyihin tasavertaisena muiden näyttelyluokkien kanssa.

Kortteja voidaan kerätä monella tapaa. Yleisimmin kerätään ehkä eri paikkakuntia kuvaavia kortteja. Kuuluisien taiteilijoiden tuotantoa. Määrättyjen kustantajien julkaisuja. Erilaiset kulkuneuvoja kuvaavat kortit; junat, laivat, lentokoneet ym. ovat myös erittäin suosittuja kohteita. Erilaiset lippu- ja rahakortit ovat mainioita kohteita. Entäpä sitten eri kuningas- ja hallitsijasuvut, filmitähdet, näyttelijät, urheilukisat sekä mestarit. Niin, ja tietysti sodat, uhrit ja sankarit. Kirkot, katedraalit ja moskeijat. ym.ym..

Kuten huomataan, niin on vain omasta kekseliäisyydestä kiinni, millaisia aiheita kerää. Kortteja kyllä maailmasta löytyy kaikkiin tarpeisiin.

Korttien hankinta

Parhaita korttien hankintapaikkoja ovat erilaiset keräilytapahtumat ja messut ,antikvariaatit ja osto ja myyntiliikkeet sekä kirpputorit. Varsinkin postimerkkinäyttelyissä mukana olevien kauppiaiden kansiot ja laatikot suorastaan pursuavat hienoja kohteita. Tämän päivän kova sana on tietysti internet, jota kautta tavaraa on tarjolla jokaiseen makuun ja katsella saa omassa rauhassa.

Korttikasasta näyttelykokoelmaksi.

Mielen palaessa rakentamaan kokoelmaa, kannattaa tutkia näyttelyissä mukana olevia kokoelmia, joita tänä päivänä on mukana ainakin Suomessa kiitettävästi ja niiden tasoa voidaan kyllä pitää erittäin hyvänä. Oppia ja vinkkejä varmaan löytyy. Markkinoilla on myös jonkin verran postikortteja ja niiden keräilyä käsittelevää kirjallisuutta, johon kannatta myös tutustua.

Eli, ei muuta kuin rohkeasti mukaan.