MYYTÄVÄ KIRJALLISUUS

Uutuus: POSTIMERKKIELIJÄN ABCKIRIA

 

 

Miten se hammastetiheys mitattiinkaan? Miten merkin ulkoasusta voi saada osviittaa merkin julkaisuvuodesta? Miten vältän humpuukijulkaisut? Miten postimerkkien pesu on hyvä suorittaa? Minkälainen luettelo olisi käypä? Onko merkki rikki vai onko siinä erikoisuus?

Sen jälkeen, kun Suomen Nuorisofilatelistiliitto vuonna 1996 tuotti kansiomuotoon sidotun Nuoriso-ohjaajan käsikirjan, jota Postimerkkeilijän käsikirjan nimellä on myös markkinoitu, ei ole ollut saatavissa suomenkielistä postimerkkeilyn perusteosta. Kun tuon Postimerkkeilijän käsikirjan sisällöstä iso osa on yhä täysin pätevää, päätti Suomen Filatelistiliitto laatia tuosta käsikirjasta uudistetun laitoksen.

Alkuperäisen käsikirjan kirjoittajat – Juha Valtonen (alkuperäisen käsikirjan toimittaja), Kaarlo Hirvikoski, Hannu Rasehorn, Harry Swanljung, Heikki Heino, Eero Hellsten ja Petteri Hannula (uudistetun laitoksen toimittaja) – antoivat luvan tekstiensä uusiokäytölle. Tarvittavilta osin nuo tekstit on ajantasaistettu. Uudistuksen yhteydessä kuvitus uudistettiin jo senkin vuoksi, että alkuperäiset olivat mustavalkoisia. Lopputuloksena on paljon hyödyllistä tietoa ja näkemyksiä tarjoava teos riippumatta siitä, miten pitkään postimerkkeilyä on harrastanut.

Kirjassa kerrotaan muun muassa postimerkin synnystä, postimerkkien valmistamisesta, mikä on postimerkki ja mikä ei ole, postimerkkien hankinnasta, julkaisijavaltioiden tunnistamisesta, leimoista, keräilyvälineistä, keräilyalueen rajaamisesta ja kokoelman eri lajeista. Täydellinen sisällysluettelo löytyy tästä

Tekstisivuja kirjassa on 133 sivukoon ollessa C5. Kuvitus on runsas ja kauttaaltaan siis värillinen.

Kirjan hinta ja tilaaminen.

Kirjan hinta on 10 euroa, johon lisätään postikulut. Tilaukset osoitteella Suomen Filatelistiliitto, c/o Hannula, Norokuja 5 L, 02770 Espoo.
Hannu Kaupin käsikirja

YLEISMERKIT 1930

Hannu Kaupin pitkään odotettu uutuuskirja Yleismerkit 1930 ilmestyy Helsingissä Postimerkkimessuilla lokakuun lopussa 2012.

Teosta voi pitää leijona- ja kuvamerkit sisältävän mallin 1930 todellisena käsikirjana. Kirja on laajin ja kattavin esitys merkkijulkaisusta yksissä kansissa. Se sisältää kaiken keräilijän tarvitseman tiedon mallin 1930 suunnitteluvaiheista mallin käytön päättymiseen saakka.

Käsikirja etenee luvuittain käsitellen seikkaperäisesti merkkien valmistuksen ja kaikki päälajit. Liimoitteet käsitellään uudelleen liimatoimitusten perusteella. Kirja esittelee ensi kertaa uuden, ennen tuntemattoman paperilaadun.

Merkkien käyttötarkoitukset esitellään havainnollisesti runsaan kuvamateriaalin avulla. Mukana on kuvia useiden alan keräilijöiden kohteista sekä runsaasti Postimuseon materiaalista. Automaatti- ja vihkomerkit sekä Zeppelin-merkit kuuluvat mukaan oleellisesti päivitettyine tietoineen.

Kirja esittelee laajasti myös mallin 1930 erikoisuudet, niin postimerkkien, postireittien ja –taksojen kuin muidenkin seikkojen osalta. Mukana ovat postisopimukset ja yleisimmät postitaksat. Kirja sisältää laajat yhteenvedot mm. kaikista tilauseristä liimoitteineen ja paperilaatuineen.

Teos on suomenkielinen täydennettynä englanninkielisin referaatein. Mukana on laaja suomi-englanti-sanasto ulkomaista keräilijäkuntaa ajatellen.

Käsikirjan kirjoittaja, Hannu Kauppi, on mallin 1930 auktoriteetti, pisimmälle päässyt keräilijä ja aitouttaja. Yleismerkit 1930 perustuu hänen vuosikymmenten mittaiseen tutkimustyöhönsä.

Kirja on nelivärinen, B5-kokoa, sidottu koviin kansiin ja siinä on 424 sivua. Kirjan kustantaja on Suomen Filatelistiliiton kustannusyhtiö Oy Finlandia 88 Ab.

Uutuuskirja on välttämätön kaikille Suomi-keräilijöille, erityisesti mallin 1930 ja sen aikakauden postihistorian keräilijöille. Mittavuudessaan se tulee kulumaan keräilijöiden käsissä vielä vuosikymmenten päästä.

Yleismerkit 1930 -käsikirjan julkistamistilaisuus pidetään Postimerkkimessuilla Helsingin Messukeskuksen kongressisiiven Talvipuutarhassa lauantaina 27.10. klo 12.

Teoksen voi hankkia Postimerkkimessuilta Suomen Filatelistiliiton osastolta 39 euron hintaan. Hannu Kauppi signeeraa kirjaa paikan päällä julkaisutilaisuuden jälkeen.

Messujen jälkeen kirjaa saa tilaamalla Suomen Filatelistiliitosta, hinta 39 euroa + postikulut. Lisätiedot ja tilausosoite: sfff(a)filatelisti.fi

 

MUUT MYYTÄVÄNÄ OLEVAT KIRJAT JA JULKAISUT

Teos Hinta / Hinta liiton jäsenille,
euroa
Seija-Riitta Laakso: Paris 1900 - postikortteja kulta-ajan Pariisista 45 / 45
Seija-Riitta Laakso: Postikorttien keräilystä kokoelman rakentamiseen 29 / 29
Berglund–Hirvikoski–Nousiainen–Pesonen: Maalaiskirjeenkantajien numeroleimat 251-500 20 / 18
Seija-Riitta Laakso: Across the Oceans - Development of Overseas Business Information Transmission 1815-1875. 32 / 32
Ari Muhonen: Suomen filateelisen kirjallisuuden bibliografia 1980-2004 20 / 18
Kaarlo Hirvikoski: Maantieliikenteen pakettimerkit 18 / 15

Hintoihin lisätään postimaksu lähetyksen painon mukaan.

Voit tilata kirjat suoraan sähköpostiosoitteesta sfff(a)filatelisti.fi

 

MUUTA FILATEELISTA KIRJALLISUUTTA

Seuraavassa esitellään liiton jäsenyhdistysten, jäsenyhdistyksen liittojäsenmaksun maksaneen jäsenen, suomalaisen postimerkkiliikkeen tms. kustantamaa, myytävänä olevaa filateelista kirjallisuutta. Näitä teoksia tulee tiedustella suoraan kustantajalta (liitto ei näiden teosten tilauksia välitä).

Jäsenyhdistyksen, jäsenyhdistyksen liittojäsenmaksun maksaneen jäsenen, postimerkkiliikkeen tms. halutessa kustantamansa teoksen tälle listalle pyydetään olemaan yhteydessä sähköpostiosoitteeseen admin(a)filatelistiforum.org

Aihefilatelistit ry:n kustantamia teksia:

Aihefilatelia on filatelian osa-alueista kaikkein monipuolisin. Aihefilatelia kattaa postimerkkien lisäksi myös muuntyyppiset filateeliset kohteet, kuten postimerkkivihkot, ehiöt, postileimat ja postilähetykset. Aihefilatelia perustuu laajojen filateelisten tietojen ja taitojen hyödyntämiseen ja yhdistämiseen valitusta aiheesta hankittujen tietojen kanssa. Nykyaikaisessa aihefilateliassa pääpaino on aiheen kehittelyssä monipuolista ja harvinaista filateelista aineistoa käyttäen.
   Aihefilatelian käsikirjan tarkoitus on syventää aiheenmukaista keräilyä ja antaa käytännön ohjeita aihefilatelian harrastamiseen. Se houkuttelee lukijaa perehtymään postimerkkien ja muiden filateelisten kohteiden kuva-aiheisiin ja julkaisutarkoituksiin. Käsikirja rohkaisee myös laatimaan uusia aihekokoelmia.
   Aihefilatelia on ennenkaikkea filateliaa, joten käsikirja on täynnä myös filateelista tietoa. Aihefilatelian käsikirja on tarkoitettu ennen kaikkea 
- aihekeräilyn harrastajille, jotka harkitsevat harrastuksensa syventämistä ja oman ensimmäisen aihekokoelman rakentamista, 
- oman aihekokoelman parissa jo puurtaville aihefilatelisteille, joiden tavoitteena on menestyä paremmin kilpailunäyttelyissä, ja
- kokeneille aihefilatelisteille, jotka haluavat laajentaa aihefilateelista osaamistaan oman aihealueensa ulkopuolelle.
   Käsikirjan kirjoittaja on Jari Majander, kansainvälisesti menestynyt aihefilatelisti. Hän on Kansainvälisen filatelistiliiton (FIP) näyttelyiden aiheluokan tuomari, edustaa Suomea FIP:n aihekomissiossa ja on saanut FIP-näyttelyssä suuren kultamitalin polkupyöräaiheisella kokoelmallaan. Kirjoittaja on harrastanut aihefilateliaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on myös Aihefilatelisti-lehden päätoimittaja.
   Aihefilatelian käsikirjassa on 400 sivua, se on sidottu ja kovakantinen. Kirjassa on runsaasti kuvia ja se on kauttaaltaan nelivärinen. Kirjan hinta on 30 euroa. Tilaukset ja tiedustelut: jari.majander(a)gmail.com (050-540 0391)

Rautatien Filatelistit ry:n kustantamia teoksia:

Rautateiden 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Rautatien Filatelistit ry osallistui, ainoana suomalaisena näytteilleasettajana, kansainväliseen filateelisen kirjallisuuden näyttelyyn IPHLA 2012 Mainzissa Olavi Helmisen ja Antti Lehmuksen kirjoittamalla kirjalla "Postia junalla. Postmarks used on Finnish Railways 1870-1995". Kirja sai näyttelyssä 85 pistettä, kultamitalin ja kunniapalkinnon. Kirjaa on vielä saatavilla Rautatien Filatelistit ry c/o Tedik Bederdin, 044 2866608, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suomen Filatelispalvelu oy:n kustantamia teoksia:

LAPE 2013 postimerkkiluettelo -- Suomen suosituin postimerkkiluettelon tämän vuoden versio on yli 380 -sivuinen kirja. Suomen ja Ahvenanmaan postimerkkien perusluetteloinnin lisäksi mukana ovat joulumerkit, Viron postimerkit ja eurokolikot. Ovh 14,90.

LAPE erikoispostimerkkiluettelo osat I ja II -- Suomen suurin postimerkkiluettelo on vuonna 2011 julkaistu kaksiosainen LAPE -luettelo. Kyseinen lähes 1000 -sivuinen tietoteos on enemmän käsikirjanomainen julkaisu. Tähän teokseen on kerätty viimeisin tieto Suomen merkeistä. Suomen merkkien luetteloinnin lisäksi mukana ovat seuraavat alueet: Autopakettimerkit, Kenttäpostimerkit, Aunus, Karjala, Itä-Karjala, Pohjois-Inkeri, Joulumerkit, laivapostimerkit, Helsingin ja Tampereen paikallisposti, rautatiemerkit, leimamerkit, ehiöt, postitaksoja ja automaattimerkit. Ovh 39,90.

Tilaukset ja tiedustelu: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Joutjärven Postimerkkikerho ry:n kustantamia teoksia:

Joutjärven Postimerkkikerho ry on viimevuosina keskittynyt postihistoriallisen kirjallisuuden kustantamiseen ollen nimikemäärällisesti yksi aktiivisimmista Suomessa. Tällä hetkellä tarjonnassa on muun muassa seuraavat teokset: Pakettiposti Suomesta ulkomaille 1888-1942, Suomen ulkomaan kirjepostin järjestelyt 1875-1943 ja Modernin filatelian postitaksat (1954-2001).

Näistä löytyy esimerkkisivuja ja lisätietoa täältä.

Hyvinkään Postimerkkikerho ry:n kustantamia teoksia:

Hyvinkää – Postikorttien kertomaa -- Kirja on kovakantinen, siinä on 256 sivua ja 499 kuvaa eri aikakauden postikorteista. Esimerkkisivuja nähtävissä täältä (napsauta sivun yläkulmaa, niin sivu kääntyy). Kirjan on 25€ / kpl + postituskulut. Tilauksen voi jättää kerhon kotisivuille www.hyfila.fi tai tilauksen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen tuomo.riekkinen(a)hyfila.fi